Strona główna » Usługi » Masa fermentująca

Masa fermentująca


Zakres podstawowy

Niemal codziennie badamy próbki masy z fermentora – zarówno w ramach monitoringu biotechnologicznego, jak i w formie jednorazowej kontroli parametrów procesu.

Większość próbek analizujemy w zakresie podstawowym, obejmującym:

  • pH
  • suchą masę i straty przy prażeniu
  • FOS/TAC
  • stężenie azotu amonowego
  • profil i stężenie lotnych kwasów tłuszczowych metodą chromatograficzną (LKT-GC-FID)
  • interpretację wyników i doradztwo

Uzupełnienie badań

Czasem, gdy wydajność produkcji biogazu odbiega od wartości wstępnie prognozowanych lub ulegnie zmniejszeniu z przyczyn innych niż by na to wskazywały wyniki analiz podstawowych albo obniżenie dawek substratów – zalecamy uzupełnienie badań o następujące analizy:

  • zawartość makro- i mikroelementów w dozowanych substratach i w masie fermentującej
  • oznaczenie zawartości C, N, S w dozowanych substratach
  • oznaczenie aktywności biologicznej w substracie i odniesienie jej do próbki referencyjnej
  • badanie na obecność inhibitorów  w dozowanych substratach

Badania masy z fermentora najczęściej wykonujemy w ramach monitoringu biotechnologicznego biogazowni. Wówczas, mając do dyspozycji historię wyników, możemy spojrzeć na proces w szerszej skali i doradzać w kwestii jego optymalizacji.

Nie jesteś pewien, jakie badania wykonać? Chętnie doradzimy!

Tutaj  znajdziesz wskazówki dotyczące samodzielnego pobrania próbek do badań. 

Chcesz dowiedzieć się więcej?